En äkta pärla

Läjet är ett gemytligt fiskeläge strax söder om Varberg. Njut av den charmiga hamnen och de mysiga gränderna med gamla trähus. Här kan du köpa nyfångad fisk, räkor och havskräftor, och i det populära glasscafét kan du njuta av svalkande läckerheter. Vid sidan av fiskehamnen finns en välutrustad småbåtshamn med sina små fina båthus.

Läjet växer

Området har vuxit kraftigt de senaste åren med en mängd företag, butiker, caféer och restauranger, och här finns serviceinrättningar såsom matbutik och vårdcentral. Läjesviken är en populär plats för kitesurfing och surfing, vilket också innebär att en ny generation  hittar hit. Du kan även ta cykeln hit via Kattegattleden - den havsnära cykelleden med de stora upplevelserna.

Här finns 2 av västkustens badpärlor!

Det är ca 1 km promenadväg till Läjesviken, där det finns en fin badstrand. Stranden är ca 300 m lång, långgrund och barnvänlig. På en av pirarna finns en badbrygga. Här finns toalettbyggnad med god standard, goda parkeringsmöjligheter samt kiosk och lite lekredskap.

Lite längre bort ligger Kagebäcksviken, en långgrund och barnvänlig sandstrand med bakomliggande dynor. Platsen är omgiven av strandskog. Här finns toalettbyggnad med god standard. Båda stränderna är registrerade som EU-bad.

Varberg - En känd Bad & Kurort!

Det är nära till Varberg - Cykla, åk buss eller gå! Hyr cykel och ta dig lätt till Varbergs centrum. Varberg är känt för sin Kurort, hav, bad & spa. Torget & stadskärnan, Varbergs fästning och Kallbadhuset är välbesökta platser. Det är nära till Liseberg, Ullared, Liseberg och Köpenhamn. Och det finns många mysiga ställen för dagsutflykter.

Smultronställen

Massor av fina små smultronställen ute på landet. Loppisar, gårdsbutiker, utställningar, bondgårdar, caféer med mera.

Surfing

Varberg är vida känt för sin vindsurfing. Här frodas surfkulturen och mängder av surfare kommer årligen till Sveriges surfstad nummer ett. Apelviken och Läjet är de absolut mest besökta stränderna – det var här som vågseglingen fick fäste och började utvecklas i Sverige. Här finns det något för alla och segling på fler vindriktningar än du kan ana. Läjet är ett av Sveriges bästa spots för kitare, surfare och vindsurfare.

Fiske för stor & liten

Fiske i havet är fritt, annars krävs fiskekort. Nere vid piren nappar det bra sägs det! Från pir och hamn i Träslövsläge kan du fånga ett stort antal olika sorters plattfiskar. För här simmar inte bara skrubbskädda utan även sandskädda och rödspätta. Ja, till och med en och annan piggvar. Om inte fiskelyckan är med er, kan ni alltid köpa rykande färsk fisk, räkor och havskräftor i fiskaffären och i Fiskvagnen. Om ni vill ha havskräftor frågar ni efter ”lajrhommer” - det heter så på den lokala dialekten!

Krabbfiske är ett måste i Varberg och ett hett tips är att agna med musslor!